Butiken Inspiration mat Okategoriserade This is fabulous

This is fabulous: Världens första varmchoklad shaker*

*enligt The Chocolate Society (2019)

Du känner väl till frasen:

Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge.

Här kommer en liten historia som handlar om flera års väntan…och ett lycklig slut.

I många år har jag handlat privat från engelska The Chocolate Society. Deras lyxiga chokladaskar och utbud av exklusiva chokladmärken har varit bra när jag har behövt fixa presenter till vänner och familj borta i mitt gamla hemland. Så när jag öppnade min butik här i Alboga kontaktade jag The Chocolate Society ganska omgående, men fick tyvärr veta att de endast sålde till privatpersoner. Då och då stämde jag av med företaget, för att kolla om de hade ändrat sig, men till slut hittade jag andra leverantörer.

Så jag blev alldeles upprymde när jag snubblade över en liten monter med skylten ”The Chocolate Society” på en inköpsmässa i London tidigare i år. Egentligen hade jag bråttom och skulle inte besöka området på mässan där mat presenterades, men läste layout-kartan fel och vid en vänstersväng kom jag öga mot öga med en man som höll i ett fat chokladprover.

”Känner du till The Chocolate Society?” frågade han.

”Äntligen!”, ropade jag rakt ut.

Det var såklart inte meningen att ropa, men jag var bara så förvånad. Dock inte lika förvånad som mannen med fatet, som tog ett hastigt steg bakåt och kastade snabbt omkring med blicken, nästan som om han var rädd för att bli överfallen.

Jag ursäktade mig och förklarade hur jag hade velat handla av deras produkter i många år.

Det dröjde inte många veckor innan jag hade fått hem några av The Chocolate Societys fina chokladkakor och även min personliga favorit, ”honeycomb” (kommer att skriva om denna dröm-choklad i en egen bloggpost senare. Nu får det räcker med att jag säger: jösses, vad god den är!), men det jag var allra mest nyfiken på var en speciell Hot Chocolate Shaker, som påstås vara en världsnyhet.

Bild: The Chocolate Society

Shake it baby

Och nu har vi testat!

Shakern är mycket enkel att använda.

Först lägger du i ingredienserna, plus valfri mjölk-sort, som du har kokat upp och låtit svala en aning. Temperaturen ska vara runt 85 grader. Jag höftade. Väntade tills mjölken hade stått i några sekunder. Det gick jättebra.

Sedan sätter du fast locket.

Locket är hemligheten bakom shakerns funktion och man trycker ner den, i start-läge, innan den sätts fast på behållaren. När du sedan skakar om innehållet och den varma luften i mjölken expanderar, expanderar även locket.

Utan det speciella locket skulle man annars riskera att få en mini-explosion när du öppnar behållaren – med risk för skållade händer och skvättande varmchoklad överallt.

Chokladsorten vi har använt är små choklad droppar (kom direkt till dessa i vår nätbutik), av den sorten som används i professionella kök, men det går bra även med chokladrutor, om du bryter rutorna i lite mindre bitar, eller skakar längre med shakern, så att de större rutorna hinner smälta ordentligt.

Och nu är frågan….

Blir det någon skillnad mot ”vanlig” varmchoklad gjord i en kastrull?

Vårt svar är definitivt, ja.

Nu är vi tre personer på Storegården som har testat varmchoklad med den nya shakern och så här tänkte vi, spontant:

 • Det är roligt. Det känns lite spännande – som om du trollar. Och så speciellt. Lyxigt. Annorlunda.
 • Den varma chokladen får en godare konsistens – lite fylligare. Och så blir det jättesmaskigt skum uppe på dessutom. Yum.
 • Att skaka chokladblandningen betyder dessutom att mjölken och chokladen blandas tätare ihop, så du slipper få en massa choklad ”sump” kvar längst ner i koppen – den har druckits upp med mjölken istället ju.
 • Du slipper behöva röra om i kastrullen hela tiden då mjölken bara ska värmas upp. Det blir ingen choklad som måste passas.
 • Det blir ingen risk för at få vidbränd choklad längst ner i kastrullen.
 • Om du gör choklad till flera kan alla bestämma egna smaker, utan att du behöver koka upp flera olika kastruller med varsin blandning.
 • Det går snabbt att blanda varje servering, så det tar inte tar jättelång tid, även om du ska blanda till flera personer.
 • Både shakern och locket är busenkla att tvätta rent och tål även maskindisk. Stor tummen upp för det.

Sammanfattning

Varmchoklad – nästan som en lyxig, varm cocktail

Bortanför O´Boy och torkat kakaopulver ligger alltså varmchokladens förlovade land. Så låt fantasin flöda, testa och smaka. Det påminner lite om att göra cocktails och är väldigt roligt. Experimentera dig fram till en dryck som passar just dig, just nu.

Sugen på att komma igång? Här kommer några goda varmchoklad-tips:

 • Tycker du att det låter gott med kombon choklad och kanel? Kanelpulver är lätt att använda. Ta ganska lite att börja med. Blanda väl. Smaka av. För svagt? Tillsätt mer.
 • En av mina favoriter är att smaksätta med chilipulver. Återigen gäller det att börja försiktigt och smaka dig fram till rätt ”dos”. Jag gillar ganska mycket chili i min choklad, men mängden kan behöva justeras beroende på om jag tar en ljusare eller mörkare choklad.
 • Om du använder en chokladsort helt utan smaksättning från början, t ex vår 100% kakao, kan en liten nypa havssalt också höja smakupplevelsen. Saltet gör att även socker som du eventuellt tillsätter kan framhävas mer, så jag minskar lite på mängden socker när jag använder salt.
 • Som alternativ till en kaffedrink kan du även blanda in en liten shot alkohol i den varma chokladen. Rom, tycker jag smakar gott.
 • När du använder vår shaker och riktig choklad känns den varma chokladen lite tjockare/fylligare än när den görs i en kastrull, men vill du ha det ännu tjockare, kan du låna en idé från Italien, där man tillsätter en liten mängd maizena i den kalla mjölken, innan den värms upp (men använd maizenan med måtta – vi snackar inte om att göra chokladpudding! )
Klicka på pilen för att se filmen

Har du en favorit ”recept” på varmchoklad? Kommentera gärna! Det skulle var roligt att få testa den i shakern.

Kram,

Direktlänkar till produkterna i detta inlägg:

«

»

what do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.