Inspiration

DAGS ATT STJÄLA TRICKS FRÅN MODEBRANSCHEN?Kan stiltips från 80-talet även väcka liv i dagens mellanmjölks-heminredning?

Kommer du ihåg första gången du bläddrade i Sköna Hem? Eller kanske var det Lantliv som gällde för dig? För mig var det House & Garden (UK).

Det kändes så medryckande, eller hur? Nya insikter om vilka fantastiska möjligheter till äventyr heminredning erbjuder oss hoppade fram.

När jag nu pratar om just House & Garden för min del är det mycket klassiska interiörer som visas i denna tidning, men även utan att vara trendfixerad var kombinationen av möbler och objekt, som också anspelade på en värld bortanför vardagen, så fantastiskt spännande.

Med tiden utökades min repertoar.

Det blev bl a Homes & Gardens, Country Living, House & Garden UK / USA och sedan AD (från olika länder), World of Interiors (som kunde vara lite FÖR artsy för mig ibland), Veranda, Elle Decor/Decoration (från olika länder), Maison Francaise, Cote Sud/Oest/Est/Paris, Campagne Decoration, Vogue Living (från olika länder), Country Homes & Interiors, Art et Decoration, House Beautiful, Marie Claire Maison, Metropolitan Home….om jag fortsätter att skriva på listan över tidningar jag har förälskat mig i under åren kommer denna bloggpost att vara 100 mil lång, så jag slutar här. Du fattar grejen. Jag är inredningstidningsfanatiker.

Reste jag ut i världen kunde jag upptäcka nya inspirerade titlar i olika länder. Holländska och belgiska tidningar var väldigt intressanta till exempel, men svåra att hitta i Sverige.

Jag prenumererade inte på alla tidningar samtidigt såklart. Vissa nummer var dessutom lite tråkigare än andra. Det gäller att checka av genom att bläddra snabbt (och försiktigt) gemon en tidning, innan den inhandlas.

De gav mig nyansrika resor in i inredningsvärlden.

Överlag skulle jag vilja påstå att kvalitéen på dessa tidningar har varit mycket hög. De gav mig nyansrika resor in i inredningsvärlden. De visade mig nya vägar och tolkningar. De kunde ofta överraska, även när reportagen visade äldre hus (som alltid har lockat mig som en magnet) och en stor andel klassiskt möblemang. Kreativitetsgympa blev det, liksom, varje gång.

Jag blev förälskad för alltid i heminredningstidningar.

Trodde jag.

Snabbspola fram till idag.

Med internet kom det tillgång till ett hav av bilder.  Pinterest, Instagram, Facebook, WhatsApp, bloggar, artiklar…

Titta bara på siffrona.

Brandwatch.com skrev i en artikel tidigare i år om att ca. 80 miljoner nya bilder läggs upp på Instagram – varje dag. Hur många av dessa är inredningsbilder har jag ingen aning om, men heminredning är ett populärt ämne på sociala media, så svaret är nog – hur många som helst.

Så idag behöver du inte köpa en heminredningstidning för att få tillgång till bilder, information och inspiration om heminredning. Det finns överallt där internet finns.

Så tänk på vilken utmaning det blir för en inredningstidningsredaktör idag. Intäkterna från annonserna minskar lavinartat. Samtidigt säljs det färre lösnummer och prenummerationer.  En redaktör har idag mindre resurser till hands för att kunna få ihop sin tidning. Det blir allt svårare att få råd med högkvalitativa reportage, vilket automatiskt leder till färre läsare och reklamintäckter. Och värst av allt? Vilken redaktör idag vågar ta risker med sitt innehåll? Misslyckas tidningen med vågade steg kan resultatet bli att försäljningen sjunker ännu mer. Förmodigen får redaktören även börja att putsa på sitt C.V.

Många inredningstidningar blir allt tråkigare och mer slätstrukna.

Med denna bakgrund är det föga förvånande att många inredningstidningar blir allt tråkigare och mer slätstrukna. Det blir lite mellanmjölk över det hela. Magin är ofta borta. Överraskningarna uteblir. Inspirationsnivån blir – njää. När allt kommer omkring är också vackert fotograferade och välskrivna reportage om heminredning bara mellanmjölk om reportaget inte innehåller annat än just mellanmjölk 

Så finns det andra källor till lycka i sökandet efter heminredningsguld? 

Där svarar jag: böcker. Gärna halvgamla böcker.

Jag kanske borde backa bandet lite här (cue-a: tillbakaspolningsljudet!). Sålänge jag har varit inredningstidningsfrälst har jag också slukat böcker om heminredning med god aptit. Det nya här är dock ordet ”halvgamla” (till skillnade från gamla/antika böcker – som är ett helt annat kapitel).

Även utvalda delar av 90-tals mode håller på att göra comeback.

Det här är såklart ingen nyhet (haha!). Det är ett välbeprövat knep som aktörer i t ex  modebranschen länge har använt sig av. Tänk hur 80-tals glamour har varit hett på catwalken i år (enaxlade toppar, volanger, djurmönster – axelvaddar!) och även utvalda delar av 90-tals mode håller på att göra comeback (hängslebyxor, mom-jeans, blommiga klänningar, herrkostym för kvinnor, mm.). På bokhyllorna hos många modedesigners hittar du nog gamla modetidningar som ger upphov och krydda till framtidens kreationer.

Efter ett par timmar på nätet en regnig söndagskväll fick jag ihop en samling begagnade böcker, publicerade under 80- och tidigt 90-tal. De kostade löjligt lite i inköp, men frakten var desto dyrare (en del fick beställas i USA).

Mina nyinköpta, bättre begagnade inredningsböcker från 80- och 90-talet

En sak till när det gäller inredningsböcker från denna period – den tidens fotografering skiljer sig ganska mycket från dagens. Bilderna är ofta mörkare och har sämre upplösning.

Var inte rädd för the big, bad volang!

Man ska inte heller vara bang för att mentalt plocka bort lager, ibland flera lager av 80/90-tals fluff som kan belamra bilderna. Till exempel kan det vara otroligt mycket volanger i ett och samma rum – volanger på gardiner, kuddar, soffor, lampor och andra sorters textilier. Alla dessa volanger kan överbelasta synintrycken när vi tittar med våra 2018-vana ögon. Smakpolisens siren hörs svagt i bakgrunden nästan hela tiden.

MEN.

Förutom det, finns det ”gold in them there hills”.**

** Skrolla ner för att se några av bilderna som fångade min uppmärksamhet, helt spontant. Jag har även förklarat vad det är för element som jag har fastnat för **

Så nästa gång du har vägena förbi ett antikvariat, eller upptäcker en kartong med böcker på din lokala loppis – pass på att kika efter heminredningsböcker, eller tidningar. Du vet aldrig vilka heminredningsäventyr som ligger och väntar på dig.

Kram

Sarah på Storegården

Bilden ovan hittade jag i The House & Garden book of drawing-rooms & sitting-rooms, publicerad 1991. 
Kul detaljer jag hittade spontant: Till vänster – gillar den överdimensionerade pagodan på piedestal samt panelen med bilder (från en annan kulturstil) i bakgrunden. I mitten – stora urnor på konsollbordet gillar jag, fast placeringen av urnorna är lite väl ”altare-aktigt” för mig. Till höger –  skålen med pottpourri gillar jag samt kudden på fåtöljen i bakgrunden, som är gjord av gobelängliknande tyg med maffig passmenteri (kantband).
Samma rum igen från en annan vinkel. En spegelvägg maximerar ljuset och rymden. Tavlan hängd mot en spegelväggen är både en dekorativ idé och accentuerar känslan av rymd ännu mer. Dessa idéer kan lånas även i rum som har en helt annan stil.
Älskar hur de blå-vita urnorna har klungats ihop uppe på byrån. Reflektionen i spegeln gör att stillebenet känns ännu ”bulligare”.  Det ger en sorts tyngd på väggen (som annars är så hög och luftig) och förankrar byrån mer mot golvet. I stora rum, som har högt i taket, kan det vara vikigt att förankra rummet mot golvet. Det kan annars vara svårt att skapa en mysig/bekväm balans i rummet. Utan förankrig skulle rummet kännas mer som en hall än en salong.

Bilden ovan hittade jag i The House & Garden book of bedrooms, publicerad 1995.
Jag gillar verkligen den rustika känslan och de maffiga urnorna i stengods
Draperierna i grovt säckväv, med löst foder i krispigt, vitt bomull som kontrast känns fräscht och är ett bra sätt att introducera olika texturer i ett rum. De målade, patinerade rutorna på väggarna är en designidé man skulle kunna använda även i ett modernare rum.
Bilden ovan är också hämtad från The House & Garden book of bedrooms. Jag gillar den coola effekten av att samla många korgar på hyllorna så här. Det ger en utilitaristisk känsla, men samtidigt framhävs den handgjorda, icke-perfekta tonen. Pappersetiketterna som dinglar på några av korgarna är också en vacker detalj.
Crazy bananas gardiner på denna bild, som jag hittade i boken The House & Garden book of classic rooms från 1989.
Jag gillar hur den långa, låga glasvasen har använts på soffordet. Det blir också en skön kontrast med de enkla, rena formarna på vasen mot de andra svulstiga, antika detaljerna.
Tycker att det är kul med slarvigt placerade kuddarna samt flera lager av textilier. De olika mönstren och texturerna väcker intresse och ser väkommande ut. Tänk så skönt att sjunka ner i fåtöljen och slänga upp fötterna på pallen.
Bilden här kommar från boken Classic English Interiors av Nina Campbell, 1996.
Tavelväggar hör inte till mina favoriter, men jag tycker väligt mycket om att det finns en soffa vid fotändan av sängen.
Ytterligare en bild från The House & Garden book of drawing-rooms & sitting-rooms, publicerad 1991. För att dela upp ett rum kan man även möblera mot ryggen på en soffa. Det är ofta en fördel om man kan hitta sätt att undvika tendensen att mest placera möbler längst med väggarna i ett rum. Att möblera mer inåt i rummet kan även få ett litet rum att kännas rymligare.
Bild från The Englishman´s Room, av Alvilde Lees-Milne och Derry Moore, 1986. 
Jag fastnade för denna samling av objekt. Och kolla på den lilla, oramad teckningen som är lutad mot lampfoten…
Här syns den lilla teckningen tydligare. Så trevligt med små, personliga detaljer och kontrasten mellan stort/maffigt mot litet och detaljrikt.
En närbild på kuddar med karaktär. Bilden är från The House & Garden book of drawing-rooms & sitting-rooms igen.
Detta uterum då?! Bilden kommer från The House & Garden book of classic rooms, utgiven 1989. Den gotiska formen på fönstren är så tilltalande, eller hur? Och tygkombinationen känns helt rätt 2018. Jag skulle så gärna vilja slå mig ner vid bordet med några goda vänner.

PS. Jag har flera intressanta bilder från dessa böcker sparade på hårddisken nu. Det får nog bli ytterligare några inlägg med dessa framöver 🙂 Men jag avslutar med denna…

Bild från The English Country Room av Michael Pick & Fritz von det Schulenburg, 1988. 
Kan sällan motstå en köksbild där en AGA spis ingår. Så hemtrevligt och betryggande. 

«

»

what do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.