Country på mitt vis Inspiration

COUNTRY PÅ MITT VIS: Pippi Långstrump Goes Farmhouse

Gästskribent: Lina Ekstrand – designer och konstnär

Mitt namn är Lina. Eller, Karolina egentligen, men jag har blivit kallad Lina hela mitt liv och det är som Lina jag presenterar mig. Dessutom slipper jag få tunghäfta när man ska presentera mig när jag använder Lina. En del av er känner kanske redan igen mig tack vare min helt galna passion att skapa.

Kreativitet och kliande fingrar…

Jag har skapat hela mitt liv, hela jag är fylld av kreativitet och kliande fingrar, eller myror i brallan om man så vill. Mina vänner har alltid skrattat förtjust åt mig när jag överallt har burit med mig mina kritor och skissblock, alla småtokiga idéer för framtida projekt och min oförmåga att sitta stilla.

Vid sidan av mängder av kreativa hobbys har jag länge haft en stor förtjusning av just inredning och det är genom den passionen jag för några år sedan klampade rakt in i möbelmåleri-terrängen – med riktiga bamsekliv. Faktiskt, så gjorde jag närmare bestämt ett riktigt magplask rakt ner i den härliga bassängen av Gör-det-självare.

Jag vet att jag låter klyschig

Jag brinner verkligen för återbruk och DIY (gör-det-själv), det har jag alltid gjort. Jag älskar tanken på att ta till vara på gamla prylar, kanske mest för att där finns inga regler. Jag vet att jag låter klyschig när jag säger det – men när det kommer till inredning är det verkligen bara fantasin som sätter gränser!

Ingen skulle någonsin kunna bli gladare än mig om jag skulle lyckas inspirera – eller kanske ännu bättre; få någon att våga ta ut svängarna lite i sin inredning!

Gästspel här hos Storegården

Jag har nu fått äran att gästspela lite vid sidan av min vanliga blogg, här, hos Storegården. Ett erbjudande jag definitivt inte kunde tacka nej till! Ingen skulle någonsin kunna bli gladare än mig om jag skulle lyckas inspirera – eller kanske ännu bättre; få någon att våga ta ut svängarna lite i sin inredning!

Då min egen inredningsstil bottnar i just Country House-stilen – som jag för övrigt tycker att Storegården gör så in i bänken bra – kände jag att min egen twist kanske skulle kunna vara någonting att dela med mig av här, till Storegårdens fantastiska publik!

Min inredningsstil – vart kommer den ifrån?

När Sarah frågade mig om jag skulle tycka att det var kul att skriva lite om mig själv, mina känslor och tankar blev jag superglad! Samtidigt som jag nästan började hallucinera om allt jag skulle kunna dela med mig av blev jag lite panikslagen (vad skulle jag möjligtvis kunna tillföra?). Sarah föreslog då att jag kanske kunde berätta lite om min egen inredningsstil, vart den kommer ifrån och om jag kallar den någonting särskilt.

Jag tänker spontant på Pippi Långstrump när jag spånar i frågan. Villa Villekulla, Herr Karlsson och Lilla Gubben. Rosa. Blått. Gult och hemskt gärna en skvätt turkost. Jag använder mig gärna av färg – mycket färg! Blåa väggar ihop med en rosa soffa och ett limegrönt sidobord är ingenting som skrämmer mig, färger gör mig lycklig!

klanderliga färgskalorna och det eviga matchandet

Förr var jag lite mer försiktig i min inredning. Jag ville hemskt gärna att det mesta skulle matcha och jag vågade inte riktigt lita på att mina missmatchningar skulle gå hem hos andra, så jag tog inte ut svängarna fullt så mycket som jag redan då önskade. Det var först när jag började inse att det inte är farligt att stå ut lite ur mängden som jag vågade trappa ner på de där oklanderliga färgskalorna och det eviga matchandet hit och dit.

Säregen snurr på stilen

Som sagt, min inredningsstil hade från början ett relativt stiligt, lantligt tonläge, men under åren har jag insett att jag fått till en ganska säregen snurr på stilen. Spontant skulle jag säga ’Pippi Långstrump goes Farmhouse’, haha!

Jag har inte alltid sett att jag faktiskt har en ganska egen stil i det jag gör. Faktiskt, så har jag alltid avundats de som lyckats sätta sin egen prägel i styling- och DIY-sammanhang. Allteftersom tiden gick var det fler och fler som påpekade att de kunde skilja på mina och ’andras’ skapelser och styling, så jag började tänka på det själv och till slut började även jag se att jag faktiskt byggt upp en egen stil – i nästan allt jag gör.

Jag har gått tillbaka och kikat på gamla projekt och insett att det var efter att jag började våga peta in det jag själv tyckte om allra bäst som min egen stil började blomstra ut på riktigt. Jag la tankarna om ’vad skulle alla andra tycka egentligen’ i en svart sopsäck och knöt ihop hårt. Jag hittade lyckan i att det faktiskt inte finns några måsten och regler att förhålla sig till när det kommer till kreativitet och började helt enkelt köra på med sådant jag själv tycker om.

För mig var det en fråga om självförtroende. En fråga om att våga.

Idag låter jag helt bli att försöka imitera andra och låter mitt inre ha fria tyglar i mitt skapande. För mig var det en fråga om självförtroende. En fråga om att våga.

Att sluta tänka på vad alla andra tycker om, på hur alla andra skulle göra, var så otroligt befriande.

Att sluta tänka på vad alla andra tycker om, på hur alla andra skulle göra, var så otroligt befriande. Det är svårt att förklara den känslan jag hade när jag vågade släppa lös min kreativitet, och dessutom helt ogenerat. Det var som att jag liksom ställde mig högst upp i en skidbacke, la växeln i friläge och lät fjärilarna brusa omkring i magen när jag på riktigt banade in på den – för mig – mest frigivande hobbyn någonsin!

Mitt främsta tips…

Så, det är nog mitt främsta tips, mitt allra bästa tips och det jag ständigt påminner folk runtomkring mig – gå din egen väg. Gör det du tycker allra bäst om. Strunta i trender som ska bytas ut och hållas fräscha minst en gång om året och kör stenhårt på det du själv gillar allra mest! Det finns ingen annan väg att gå om man vill upptäcka sin sanna skaparglädje och kreativitet.

Att skapa ska vara lycka

Med inredning ska det framförallt inte finnas några uppförsbackar, tycker jag. Blir det kämpigt att skapa är det inte rätt helt enkelt. Kanske är det en tillfällig inspirationssvacka – ingenting ovanligt med det, det inte bara kan hända alla utan det händer alla. Eller så är man helt enkelt inne på fel spår. Att skapa ska vara lycka. Ren och skär lycka, ingenting annat.

Med de orden tackar jag för mig idag, ha det nu alldeles toppen – på återseende! // Lina

Här är Lina på nätet

«

»

1 COMMENT

what do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  • Pingback: Personlig skrivning hos Storegården! – Lina – en influencer och återbrukstok on 10 augusti, 2018